Emil Holmström aloittaa yhteistyön LoKon kanssa

 

 

Lohjan kaupunginorkesterin ohjelmistoihin avautuu uusia mahdollisuuksia, kun pianotaiteilija Emil Holmström aloittaa tiiviin yhteistyön orkesterin kanssa.

Lohjan kaupunginorkesterin syyskausi käynnistyi elokuun alun orkesterikonserteilla yhteistyössä LEAD! Akatemian kanssa. Torstaina 19.8. on vuorossa syyskauden omien konserttien avaus, jonka otsikko ”Tiedät kyllä miksi” on myös kantaesityksensä saavan Aki Yli-Salomäen teoksen nimi. Konsertin solistina soittaa pianotaiteilija Emil Holmström. Hän esiintyy tällä kaudella sekä orkesterin solistina että kamarimusiikillisena kumppanina.

Pianotaiteilija Emil Holmström on esteetikko ja kamarimuusikko, ja sellaisena mitä erinomaisin valinta Lohjan kaupunginorkesterin kumppaniksi. Holmström on kiinnostunut kulttuurihistoriasta ja harrastaa kirjallisuutta, jonka piirissä hän sanoo vaikuttuneensa mm. suomenruotsalaisista modernisteista, kuten Henry Parland ja Elmer Diktonius, Nobel-kirjailija Elias Canetti ja Marcel Pourst.

Mutta ennen kaikkea Holmström on maamme kysytyimpiin kuuluva pianisti, jonka musiikkimaku on huomattavan laaja. Yhtä suurta iloa hän saa Beethovenista ja Brahmsista kuin Beriosta ja Boulezista. Tai Bachista ja Brittenistä. Eikä hän kaihda Beyoncéakaan, jos ainekset ja aika ovat oikeat. Olennaista kaikessa on taiteellinen kunnianhimo.

Yhteistyöstään Lohjan kaupunginorkesterin kanssa hän iloitsee erityisesti yhteisöllisestä näkökulmasta. ”Yhdessä tekeminen ja soittaminen kaksitoistahenkisen orkesterin kanssa antaa mahdollisuuden rakentaa mielenkiintoisia kokonaisuuksia, joissa piano on keskiössä. Se ikään kuin kerää soittajat ympärilleen ja käy dialogia heidän kanssaan”, Holmström sanoo. Lohjan kaupunginorkesteri on hänelle entuudestaan tuttu, hän on soittanut sekä orkesterin solistina että sen kanssa kamarimuusikkona. 

Vaikka orkesterin konserttien sisältövastuu kuuluu taiteelliselle johtajalle Jukka Untamalalle, ideoita ja ajatuksia sopivasta ohjelmistosta tulee molemmilta. ”Tällainen yhteistyö tekee mahdolliseksi huomioida myös soittajien toiveet ja tarpeet, mikä heitä kiinnostaa, missä he haluavat kehittyä tai syventää osaamistaan. Kontakti jokaiseen soittajaan on tämänkaltaisessa tekemisessä suora ja välitön”, sanoo yhteistyöstä selvästi innostunut Holmström.

Torstain 19.8.2021 klo 19 konsertin ohjelmassa Laurentius-salissa on W.A. Mozartin pianokonsertto nro 14 Es-duuri K.449 (1784), josta Mozart teki version myös kamarikokoonpanolle. Myös Ermanno Wolf-Ferrarin Kamarisinfoniassa op. 8 (1901) on vaativa pianostemma. ”Näissä teoksissa pääsemme juuri mainitsemani yhteistyön alkuun. Teokset harjoitellaan ja työstetään yhdessä. Kaikki tulevat kuulluksi!”

 

kuva: Maarit Kytöharju
Siirry sivun alkuun