Syksy 2022

Lämpimästi tervetuloa konserttiin! Videolla Lohjan kaupunginorkesterin taiteellinen johtaja Jukka Untamala sekä intendentti Heidi Ketola julkistavat syksyn 2022 ohjelmiston.

Lead!

To 11.8.2022 klo 19, Laurentius-sali

Aurora Marthens, sopraano

Jukka-Pekka Saraste, kapellimestari

Lead! -kapellimestarikurssin opiskelijoita

Franz  Schubert: Sinfonia nro 1, D-duuri 
W.A.Mozart: ”Vorrei spegarvi, oh Dio!” KV. 418
Richard Strauss: Amor op. 68 Nro 5
Richard Strauss: ”Das Rosenband”
Toivo Kuula: Aamulaulu
Benjamin Britten: Muunnelmia Frank Bridgen teemasta

Lohjalla kuultavan konsertin kapellimestareina toimivat LEADin taiteellinen johtaja Jukka-Pekka Saraste sekä nuoret kapellimestariopiskelijat. Konsertin solisti, sopraano Aurora Marthens on Wienin Valtionoopperan oopperastudion jäsen ja ensi kaudella hän siirtyy talon ensemble solistikuntaan.

Schubertin Winterreise tenorille ja orkesterille

La 20.8.2022 klo 15, Karjalohjan kirkko

Tuomas Katajala, tenori

Jukka Untamala, kapellimestari

Lohjan kaupunginorkesteri 

Hans Zender: Schubertin Winterreise tenorille ja orkesterille  

Perinteisessä Karjalohjan kesäkonsertissa liikutaan tällä kertaa talvisissa maisemissa, kun Franz Schubertin viimeisinä elinvuosinaan säveltämä rakastettu laulusarja Winterreise (Talvinen matka) Wilhelm Müllerin runoihin saa mielenkiintoisen asun Hans Zenderin orkesterisovituksena. Vuonna 2019 kuollut Zender oli saksalainen säveltäjä ja kapellimestari, joka ansioitui erityisesti oopperakapellimestarina. ”Sävelletty tulkinta tenorille ja pienelle orkesterille” vuodelta 1993 luo tuttuihin lauluihin aivan omanlaisensa tunnelman. Tässä tulkinnassa laulut ottavat askeleen kohti nykyaikaa.

Forelli

To 1.9.2022 klo 19,  Laurentius-sali

Emil Holmström, piano

Tero Latvala, viulu ja liidaus

Lohjan kaupunginorkesterin muusikoita

Robert Schumann: Adagio ja Allegro Op. 70
Anton Arenski: Pianokvintetto Op. 51
Franz Schubert: Forelli-kvintetto D667 Op. 114

Franz Schubertin Forelli-kvintetto on yksi kamarimusiikkikirjallisuuden rakastetuimmista klassikoista. Romantiikan ajan tunnelmissa liikutaan myös Anton Arenskin pianokvintetossa sekä Robert Schumannin Adagiossa ja Allegrossa, jonka solistina soittaa orkesterin oma käyrätorvisti Tuomas Harri.

Marzi-meininkiä

To 15.9.2022 klo 19,  Laurentius-sali

Marzi Nyman, sähkökitara, piano ja laulu

Lohjan kaupunginorkesteri

Marzi Nyman tulee Lohjalle kirjaimellisesti kuin kotiinsa. Lohjalaistaustaiselle maamme viralliselle multimuusikolle vierailu entisen kotikaupungin orkesteriin on aina yhtä suuri ilo. Musiikillisen monipuolisuuden synonyymiksi kelpaavasta Marzi-meiningistä riittää loputtomasti ammennettavaa sekä rytmisesti että melodisesti.

Konsertti on siirretty syksyn ohjelmistoon kevätkaudelta 2022. Keväällä ostetut liput kelpaavat sellaisenaan tähän konserttiin.

Aikakapseli

To 22.9.2022 klo 19,  Laurentius-sali

Jan-Erik Gustafsson, sello

Esko Valtaoja, puhe

Jukka Untamala, kapellimestari

Lohjan kaupunginorkesteri

 

Ludwig van Beethoven: Cavatina kvartetosta op. 130
Jaakko Kuusisto: Sellokonsertto op. 38
Ludwig van Beethoven: Sinfonia nro 5 c-molli op 67 ”Kohtalonsinfonia”

Syksyllä 1977 NASA laukaisi matkaan kaksi Voyager-nimistä avaruusluotainta. Ehkäpä jopa toivoen, että jokin älyllinen elämänmuoto jostain muusta planeettajärjestelmästä joskus löytäisi luotaimet, molempien kyytiin laitettiin kultainen audiovisuaalinen levy, jolle on tallennettu luonnon ja ihmisten synnyttämiä ääniä Maasta. Levyllä on myös tarkoin valittua musiikkia, esimerkiksi Ludwig van Beethovenin viidennen sinfonian ensimmäinen osa sekä Cavatina Beethovenin jousikvartetosta op. 130. Helmikuussa 2022 ajasta ikuisuuteen siirtyneen viulisti, säveltäjä, kapellimestari Jaakko Kuusiston säveltämän sellokonserton solistina kuullaan sellotaiteilija Jan-Erik Gustafssonia. Konsertissa ajatukset äärettömyyteen johdattaa tähtitieteilijä Esko Valtaoja

Näyttelykuvia

Pe 7.10.2022 klo 19, Laurentius-sali

Mari Kunnari, huilu

Keijo Silventoinen, oboe ja englannintorvi

Kimmo Leppälä, klarinetti

Eero Toikka, fagotti

Tuomas Harri, käyrätorvi

Max Silfverberg, pasuuna

Tuomo Lassila, lyömäsoittimet

Niels Burgmann: Day’s Sweetest moments are at down (kantaesitys) 
Francis Poulenc: Sonaatti käyrätorvelle, trumpetille ja pasuunalle 
Atso Almila: Taikalamppu
Modest Musorgski: Näyttelykuvia 

Urkuri-säveltäjä Niels Burgmann törmäsi Emily Dickinsonin runoon Day’s Sweetest moments are at down jo aloitettuaan oboisti Keijo Silventoisen tilaaman teoksen oboelle ja lyömäsoittimille. Runon valoisa maailma kulki sävellystyön mukana ja lainasi teokselle nimeään. Ranskalainen Francis Poulanc sävelsi monipuolisesti teosmuotoja eri soittimille, mutta kamarimusiikkia hän sävelsi erityisesti puhaltajille. Lohjan kaupunginorkesterin vasket loistavat Poulancin Sonaatin lisäksi myös Atso Almilan Taikalamppu-teoksessa. Modest Musorgskin Näyttelykuvia on rakastettu klassikko, joka tässä konsertissa kuullaan puhallinkvintetille sovitettuna. 

Oodit

Pe 14.10.2022 klo 19, Lohjan kirkko

Keijo Silventoinen, oboe ja englannintorvi

Niels Burgmann, urut

Lohjan kaupunginorkesterin oboen äänenjohtajana toimiva Keijo Silventoinen on yli 35 vuotisen uransa aikana toiminut oboistina Kaartin soittokunnassa ja Vaasan kaupunginorkesterissa sekä tehnyt sijaisuuksia ja toiminut avustajana lähes kaikissa Suomen ammattisinfoniaorkestereissa. Lohjan kirkossa kuultavassa konsertissa Silventoinen esiintyy yhdessä pitkäaikaisen yhteistyökumppaninsa, urkuri Niels Burgmannin kanssa. Kahdenkymmenen vuoden aikana duo on konsertoinut säännöllisesti ja vuonna 2012 siltä on ilmestynyt myös levy Hymnus. Konsertin säveltäjänimiä ovat muun muassa César Franck, Daniel Pinkham, Johann Sebastian Bach ja Giulio Caccini.

Konserttiin on vapaa pääsy

Cantores Minores 70 vuotta!

To 3.11.2022 klo 19 Lohjan kirkko

Pe 4.11.2022 klo 19 Helsingin tuomiokirkko

Cantores Minores

Soile Isokoski, sopraano

Ruut Mattila, altto

Johan Krogius, tenori

Kristian Lindroos, baritoni

Lohjan kaupunginorkesteri

Hannu Norjanen, kapellimestari

Jouni Kaipainen: Jauchzet!
Domenico Cimarosa: Requiem

Saksankielisen maailman kirkollinen poikakuoro on klassinen ja hyvin erityinen instrumentti. Traditio on pitkä ja instrumentin sointiväri muilla keinoin tavoittamaton. Suomen suurin ja ammattimaisin poikakuoro Cantores Minores tilasi Jouni Kaipaiselta vuonna 1993 soitinsäestyksettömän teoksen. Jauchzet! ponnistaa siitä alustasta, jonka perusteoksia Cantores Minores on koko olemassaolonsa ajan esittänyt. Säveltäjä valitsi teksteiksi kohtia J. S. Bachin kantaateista nro 51 ja 56. Domenico Cimarosan Requiem kuullaan Cantores Minoresin juhlavuoden konsertin ohjelmistossa yli 40 vuoden tauon jälkeen. Lohjan kaupunginorkesteri on kuoron pitkäaikainen yhteistyökumppani. 

Aleksis Kivi

Pe 18.11.2022 klo 19 Sivistyskampus Siuntion sydän

La 19.11.2022 klo 19 Lohjan kirkko 

Einojuhani Rautavaara: Aleksis Kivi -ooppera, konserttiversio

Kansalliskirjailijamme Aleksis Kiven elämästä kertova Einojuhani Rautavaaran ooppera sai ensiesityksensä Savonlinnan oopperajuhlilla vuonna 1997. Lux Musicae -festivaalin kanssa yhteistyössä toteutettava ooppera esitetään konserttiversiona nyt sekä Siuntiossa että Lohjalla. Rooleissa loistavat Ville Rusanen, Helena Juntunen, Nicholas Söderlund, Aki Alamikkotervo, Tommi Korpela, Sanna Iljin, Jussi Vänttinen, Sampo Sarkola sekä Helsingin kamarikuoron laulajia. Lohjan kaupunginorkesteria johtaa Jukka Untamala.

 

 

Gran partita

Nicholas Daniel oboe & liidaus

Lohjan kaupunginorkesterin muusikoita

Eleanor Alberga: Osia teoksesta Nightscape
W.A Mozart: Serenadi nro 10 KV 361 ”Gran Partita”

W.A Mozartin Gran Partita on sävelletty kahdelletoista puhallinsoittimelle ja kontrabassolle. Ei ole sattumaa, että jamaikalainen säveltäjä ja pianisti Eleanor Alberga sävelsi teoksensa Nightscape samalle kokoonpanolle. Konsertin liidaa Nicholas Daniel, jonka ura sai lähtölaukauksensa, kun hän voitti 18-vuotiaana BBC:n vuoden nuori muusikko -kilpailun. Hän on soittanut useiden orkesterien solistina mm. Edward Gardnerin, Sakari Oramon ja Roger Norringtonin johdolla. Daniel toimii Britten Sinfonian oboistina, Leicesterin festivaalin taiteellisena johtajana sekä oboensoiton professorina Trossingenin musiikkikorkeakoulussa Saksassa.

Suomalaisen musiikin päivä

Anna-Liisa Bezrodny, viulu

Jukka Untamala, kapellimestari

Lohjan kaupunginorkesteri 

Minna Leinonen: Kaarne
Jean Sibelius: Kuusi humoreskia viululle ja orkesterille, op. 87 & op. 89
Jean Sibelius: Sinfonia nro 3 C-duuri op. 52

Säveltäjä Minna Leinonen aloittaa usein sävellysprosessinsa kappaleen nimen tai aiheen pohjalta. Vanhassa kansanperinteessä Kaarne on nimitys korpille, mutta sana muistuttaa myös tutumpaa suomenkielistä sanaa kaarna, puun kuori. Jousiorkesteriteoksessaan Leinonen etsii laajennettuja soittotekniikoita, jotka paitsi luovat puumaisia ääniä, myös muistuttavat korpin ääntelyä, sen viisasta ulkonäköä ja siihen liittyvää mytologiaa. Jean Sibeliuksen kuusi humoreskia viululle ja orkesterille tulkitsee Anna-Liisa Bezrodny. Sibeliuksen syntymäpäivä ja suomalaisen musiikin päivä huipentuu Sibeliuksen sinfoniaan nro 3, joka on valmistunut vuonna 1907. Kolmatta sinfoniaa on usein luonnehdittu pastoraaliseksi, mutta teoksessa on runsaasti myös rytmikästä, jopa tanssillista musiikkia.

Orkesterisarja syksy 2022

Sarjakortilla säästät 10% yksittäisen konserttilipun hinnasta! Syksyllä 2022 orkesterisarjaan kuuluu neljä eri konserttia: Aikakapseli, Cantores Minores 70 vuotta, Aleksis Kivi- konserttiversio Einojuhani Rautavaaran oopperasta sekä Suomalaisen musiikin päivän konsertti. 

Sarjakortin lunastaneille on luvassa myös teosesittelyjä ja taitelijatapaamisia. 

Orkesterisarjalipun saat ostettua oheisen linkin kautta hintaan 76,50€ / 94,50€.

Kamarimusiikkisarja syksy 2022

Sarjakortilla säästät 10% yksittäisen konserttilipun hinnasta!  Syksyllä 2022 kamarimusiikkisarjaan sisältyy kolme eri konserttia: Forelli, Näyttelykuvia ja Gran Partita.

 

Sarjakortin lunastaneille on luvassa myös teosesittelyjä ja taitelijatapaamisia.

Kamarimusiikkisarjan lipun saat ostettua oheisen linkin kautta hintaan 40,50€ / 54€

Siirry sivun alkuun