Stadsorkestern i Lojo

Smidig och skalbar Lojo stadsorkester bildades år 1964 och är den enda professionella orkestern i Västra Nyland. Den dynamiska stomorkestern med 12 fast anställa musiker kan vid behov kompletteras med frilansare till en kammar- eller symfoniorkester. Orkestern som många toppkörer och stjärnsolister gärna uppträder med har spelat bland annat  med Jose Carreras, Plácido Domingo, Rolando Villazon, Andrea Boccelli och Il Divo-tenorerna. Orkesterns konstnärliga ledare är dirigent-violinist Jukka Untamala.

I sin repertoar rör sig Lojo stadsorkester smidigt från Marzi Nymans rytmer till Peter Maxwell Davies opera eller från barocken till film- och spelmusik. Orkesterns hem är Laurentiussalen med 510 platser i Lojo centrum, men den ger konserter också  i kyrkor i regionen och ibland kan man höra orkestern spela exempelvis i köpcentrum. Orkestern ger årligen konserter för cirka 30 000 lyssnare.  Du kan uppleva Lojo stadsorkesters uppträdanden även på webben: YouTube/Kulturvägen i Lojo.

Som en aktiv regional aktör har Lojo stadsorkester varit en eftertraktad gäst vid olika evenemang, t.ex. Lux Musicae-festivalen i Sjundeå och i den internationella akademins LEAD! Akatemia sommarkonserter i Fiskars. Orkesterns etablerade samarbetspartner är kommuner, församlingar, föreningar och andra kulturaktörer. Servicehus och daghem är viktiga konsertplatser för orkestern.

Företagare inom turismbranscherna i Lojoregionen valde Lojo stadsorkester till den bästa samarbetspartnern år 2015. Samma år undersökte tidningen Talouselämä effektiviteten och den ekonomiska framgången för de orkestrar i Finland som får statsandelar. Lojo stadsorkester visade sig vara  den mest effektiva och resultatrika orkestern med ordinarie personal och den femte mest resultatrika jämfört med alla orkestrar som får statsandelar i Finland.  

Siirry sivun alkuun