Kuulumisia korona-arjen keskeltä

Lähes vuosi sitten istuimme orkesterin toimistolla Laurinkadulla ja kuuntelimme hallituksen tiedotustilaisuutta. Tunnelma oli sekava, adrenaliini kohisi suonissa ja kylmä hiki virtasi kainaloissa. Yleisötapahtumat kiellettiin ja meillä oli tunti aikaa tehdä päätös Lohjan kaupunginorkesterin, Cantores Minores –kuoron sekä Dresdenin Kreuzkuoron yhteisen konsertin perumisesta. Osa muusikoistamme oli jo matkalla harjoituksiin seuraavan päivän konserttia varten ja Dresdenin poikakuoro oli saapunut maahan edellisenä päivänä. Konsertti peruttiin ja pojat palasivat kotiinsa.

Teimme nopean ratkaisun striimauksien ja tallenteiden tekemisestä ja ensimmäinen palvelutaloille tehty video valmistui viikon kuluessa rajoitusten alkamisesta. Kuljimme pitkin kaupunkia kameran ja mikin kanssa ja teimme soivia videotervehdyksiä ja konsertteja hyvin vaihtelevissa olosuhteissa kaivoksesta vesitornin katolle. Tuotteistimme jopa soivan postikortin, jonka orkesterilta voi tilata vaikkapa syntymäpäivän kunniaksi.

Elokuusta marraskuuhun konsertteja saatiin järjestää turvarajoitusten puitteissa. Maski päässä jaoimme käsidesiä konserttiyleisölle, joka yleensä oli tottunut aloittamaan konserttinsa ravintolapalveluista nauttien. Konserteissa ei ollut väliaikoja, joten yleisö sai pärjätä pelkällä sielun ravinnolla. Elämyksestä puuttui osa, kun kulttuurin yhdessä kokemista ja sosiaalisen kanssakäymisen vaikutusta rajoitettiin. Silti orkesteri soitti ja musiikki teki tehtävänsä. Yleisöltä tulvi positiivista palautetta, sillä kulttuurin nälkä on kova.

Kuvaus- ja äänitystekniikkassa olemme kehittyneet vuoden aikana paljon. Laurentius-salin tekniikka saatiin toimimaan keväällä ja osaaminen sen hyödyntämiseksi kasvaa koko ajan. Korona-aikana konserttejamme voi katsoa ilmaiseksi osoitteessa youtube.com/lohjankulttuuripolku, mutta tulevaisuudessa on mahdollista, että myymme myös lippuja etäkonsertteihin.

Soittamista voi verrata huippu-urheiluun: Jos soittokunnosta ei pidä huolta, niin kunto rapistuu ja taso laskee nopeasti. Harjoittelu on iso osa muusikon työtä ja sitä tehdään suunnitelmallisesti. Liiasta harjoittelusta voi seurata ylikuntoa ja rasitusvammoja, kun taas liian vähäisesellä harjoittelulla ei päästä vaaditulle suoritustasolle. 

Harjoittelun ja striimien lisäksi teemme korona-aikana mm. musiikkia mainosvideoihin yhteistyökumppaneillemme sekä soitinesittely- ja musiikkisatutallenteita Lohjan päiväkodeille ja kouluille. Tulossa on mm. Majakka-oopperan radiointi Yleisradiolle. Lohjan kaupunginorkesterin muusikoiden työhön kuuluu myös opettaminen Länsi-Uudenmaan musiikkiopistossa. 

Orkesterin talous kestää korona-ajan valtion myöntämien koronatukien ansioista. Runko-orkesterirakenne helpottaa toiminnan sopeuttamista poikkeusaikana. Kevään 2021 ohjelma on julkaistu, mutta teemme siihen muutoksia ja tiedotamme niistä erikseen koronatilanteen mukaan.

Valoa näkyy jo tunnelin päässä, sillä jokainen päivä on lähempänä rokotteiden tuomaa laumasuojaa ja rajoitusten purkamista. Nähdään konserteissa heti, kun se on turvallista!

Heidi Ketola, intendentti

Siirry sivun alkuun