Käyrätorven taikaa

Viikkoa ennen syyslomaa saimme orkesterin vieraaksi ja avuksi TET-opiskelija Noomi Harrin. Noomi on yhdeksäsluokkalainen ja hänen isänsä Tuomas Harri toimii Lohjan kaupunginorkesterissa käyrätorven äänenjohtajana. Noomi on kasvanut käyrätorvimusiikin ympäröimänä, sillä hänen isänsä lisäksi käyrätorvea soittavat myös äiti ja isovanhemmat.

Käyrätorvi on vaskisoitin, joka on kehittynyt metsästystorvista. Jos käyrätorven putket suoristettaisiin, sen putkiston pituus olisi n. viisi metriä. Luonnontorven viritystä muutettiin lisäämällä ja poistamalla eri pituisia putkia, mutta nykyaikaisessa torvessa sama tehdään venttiilien avulla. Putkien pituutta lyhentämällä viritys nousee ja niitä pidentämällä viritys saadaan matalammaksi. Myös ansatsi, eli huuliote vaikuttaa äänen korkeuteen.

Noomi kertoo elämästään käyrätorviperheen keskellä näin:

”Musiikkiin liittyy monia eri käsitteitä, joista voi oppia ja nauttia. Esimerkiksi, kun vanhempani ovat harjoittelemassa soittamista, kuulen erilaisia eri aikojen ja vuosien musiikkityylejä ja -kappaleita, kuten monia vuosia siten sävellettyjä suuria tuotoksia, tai nykyaikana tehtyjä eri aikakausien musiikkien sekoituksia. Tällaisissa tuotoksissa voin tunnistaa esimerkiksi klassisen musiikin sekä pop-musiikin eri tyylejä. Kuitenkin ennen kappaleiden soittoa tehdään alkulämmittelyt, jotka ovat aina samaa lyhyttä säveltä ja joka joskus ne saavat pään pyörimään niin, ettei enää jaksa kuunnella käyrätorvea, mutta tämä saattaa olla vain perhejuttu.

Klassisesta musiikista pidän paljon. Se voi olla rauhallista ja nopeaa taiteellisella tavalla. Olen kuullut monia teoksia esimerkiksi konserteissa, mistä pidän paljon, mutta en usein sellaisia, joissa vanhempani soittavat. Kuulen heidän soiton yleensä vain kotona, mutta siitä huolimatta nautin siitä. Toivottavasti pääsen pian näkemään konsertin, jossa he soittavat.”

Noomi voi päästä kuulemaan isäänsä Tuomasta esimerkiksi Käyrätorven taikaa -konsertissa torstaina 25.11 Puu-Anttilassa, tai perjantaina 26.11 Inkoon kirkossa.

Siirry sivun alkuun