Yhteinen sävel löytyy kuuntelemalla

Maailman myllertäessä tulee usein pohdittua sitä, miten voimme yksilöinä ja yhteisönä vaikuttaa rauhan, tasapainon ja vakauden löytymiseen ja jatkumiseen. Tarvitaan yhteistä tahtoa, ymmärtämystä ja solidaarisuutta. Vaikka vahvoja näkökantoja ja mielipiteitäkin tarvitaan, niin ilman kuuntelua syntyy vain huutokuoro, joka ei soi.

Myös muusikon ammatissa yksi tärkeimmistä taidoista on kyky kuunnella. Sen lisäksi, että muusikko kuuntelee itseään ja omaa soittoaan, hän kuuntelee kapellimestarin ohjeita ja ympärillä olevia kollegoitaan. Hän yrittää ymmärtää miten teos avautuu muille ja mikä on hänen roolinsa osana kokonaisuutta. Kapellimestarin ja muusikoiden tehtävä on löytää yhteinen sävel ja tunnetila, joka välittyy kuulijalle.

Orkesteri kuuntelee kaupunkilaisia ja yleisöään. Syksyn aikana teemme asiakaskyselyä konserttien ja muiden tapahtumiemme yhteydessä. Kyselystä saatujen tulosten perusteella tavoitteemme on kehittää palvelujamme niin, että dialogi orkesterin ja yleisön välillä tiivistyy. Tavoitteemme on myös, että palvelumme ovat tulevaisuudessa entistä paremmin kaikkien alueen asukkaiden ja vierailijoiden saavutettavissa.

Konsertti on mitä luontevin paikka keskittyä kuuntelemiseen. Sointivärit, harmoniat ja rytmit tempaisevat kuulijan mukaansa matkalle kohti omaa sisintä. Musiikki yhdistää kuulijoitaan.  Kapellimestari Leif Segerstamia lainatakseni: ” Musiikki on sitä miksi se mikä soi, soi niin kuin se soi silloin kun se soi.”

Tervetuloa kuuntelemaan!

Heidi Ketola, Intendentti

Siirry sivun alkuun